Contact: info@petravandalon.nl, 06-51062994

Spiegelen met hond

De voorvaderen van de hond zijn wolven. Wolven zijn roedeldieren. Een roedel is een groep dieren die samenleeft. Binnen een roedel heerst een sterke hiërarchie. Ieder lid van de roedel weet zijn plaats in deze hiërarchie.

Evenwicht

De tegenwoordige huishond ziet ons mensen waarmee hij samenleeft ook als leden van zijn roedel, zijn systeem. Systemen zien we niet alleen terug binnen de dierenwereld, ook wij mensen leven in verschillende systemen.  Hierbij denken we aan de systemen waarbinnen je opgroeit, zoals:

  • onze omgeving
  • familie
  • organisaties
  • je werk
  • je klas
  • het land
  • de cultuur

Binnen een systeem heeft elke deelnemer zijn eigen rol welke mede beïnvloed wordt door de rest van het systeem. Een systeem zoekt altijd naar evenwicht. Doet zich een storing voor, dan komt het hele systeem in beweging om het evenwicht te herstellen. Maar dat hoeft niet altijd het meest ideale harmonische evenwicht voor elk individu te zijn.

Het systeem

Binnen de roedel of het systeem heeft ieder zijn eigen plek. Daarbij is de hond continue in contact met de overige roedelleden. In het geval van een huishond wil de hond graag samenwerken met de overige menselijke leden van het systeem, waar ook de hond onderdeel van is. De hond streeft hierbij ook naar balans en evenwicht. Neemt bijvoorbeeld niemand van zijn menselijke roedelleden de leiding, dan zal de hond dit op zich nemen.

Elke disbalans binnen een systeem wordt direct opgemerkt door de hond, omdat de hond evenwicht zoekt en wil behouden. Dit evenwicht draagt bij aan de gezondheid, de rust, de groepsveiligheid en het algehele welzijn voor alle leden van het systeem. 

Hulp en advies nodig?

Vraag jij je af wat ik voor je kan betekenen en hoe een behandeling bij mij in zijn werk gaat? Of wil je direct een afspraak maken? Je kunt altijd geheel vrijblijvend contact opnemen!

Algemene voorwaarden

Hier vind je praktische informatie voor nieuwe cliënten.